Website:
www.anhbc.nl
Secretaris rasvereniging:
secretaris@anhbc.nl
Jaar van oprichting:
Aantal leden: —
Boek:  —
Brochure: —
Eigewicht: 58 | 45gr.
Eieren/jr: 180
Gewicht: 1800 | 1500 gr.
Kleurslagen Groot:
Kleurslagen Dwerg:
Geluid:

ASSENDELFTER

In het veengebied bij Zaanstad stond de wieg van dit ras. Deskundigen gaan ervanuit dat het ras verwant is aan het Friese Hoen. Waarom? Zij schrijven over Starumse Rondkamkes. Kippen met een zelfde kamvorm maar dan zonder doorn die bij Stavoren werden gehouden. De oversteek op de Zuiderzee werd haast dagelijks gemaakt. Dus een relatie is snel gelegd.
De Assendelfter hoort bij de groep gepelde rassen die voorkomen bij landen langs de Noordzee. De Assendelfter heeft een kamvorm die we rozenkam noemen. Er mag bij de rozenkam van de Assendelfter variatie voorkomen maar de doorn die naar de staart wijst is een voorwaarde.
De vorm van de pelling is als bij het Friese Hoen. Aan beide kanten van de veerschacht liggen paarsgewijs, los van elkaar en de veerrand, anders gekleurde vlekjes met de vorm van tarwekorrels.

ASSENDELFTERKRIEL

De heer J.L. Meijer uit den Helder kruiste Assendelfters, Friese Hoenkrielen en Hollandse Hoenkrielen met elkaar kruist met het doel uiteindelijk tot Assendelfterkrielen te komen. Dat lukte ongeveer in 1980.