Website:
www.barnevelderclub.nl
Secretaris rasvereniging:
Bas Oskam
Jaar van oprichting:
Aantal leden: 165
Boek: Barnevelder kippen – Hans L. Schippers |1e druk 1999, 2e druk 2004 – € 15,00
Brochure: xxx.pdf
Eigewicht: 58 | 45gr.
Eieren/jr: 180
Gewicht: 1800 | 1500 gr.
Kleurslagen Groot:
Kleurslagen Dwerg:
Geluid:

Barnevelder

In Barneveld had men in de tweede helft van de negentiende eeuw ervaren dat donkerbruine eieren meer geld in het laatje brachten. In die periode hield de elite van de samenleving kippen die afkomstig waren uit Azië en donkerbruine eieren legden. De gewone Barnevelders kwamen door een gift van donkerbruine eieren aan een schoondochter op weer op te knappen van een ziekte in het bezit van deze gewilde eieren. Ze werden namelijk uitgebroed in plaats van opgegeten. De Barnevelder is langzaam maar zeker ontstaan door Cochins, Brahma’s, Langshans en bijvoorbeeld Indische Vechthoenders in te kruisen. De Barnevelder heeft een typisch dubbeldoel verschijning. Het is een vrij zwaar hoen met een oplopende holle rug, een diepe en brede borst en een goed ontwikkelde legbuik. Verder vallen de gele poten en de rode oorlellen. Dit komt door genoemde Aziatische invloeden.

Barnevelder kriel

De Barnevelderkriel kent zijn oorsprong in Nederland en Duitsland. In Duitsland gebruikt men er goud dubbelzwartgezoomde Barnevelders, Rhode Island Redkriel, goud zwartgezoomde Wyandottekrielen en Langshankrielen voor.
In Nederland klaart H.A. Peters de klus door inzet van Barnevelder een goud dubbelzwartgezoomde Indische Vechtkriel. In 1927 worden ze voor het eerst tentoongesteld.

Over de grens

Duitse Barnevelder club: www.sv-barnevelder.de
www.sv-barnevelder.de
Barnevelderclub Noord Amerika:
www.barnevelderclub.us