Website:
www.anhbc.nl
Secretaris:
secretaris@anhbc.nl
Jaar van oprichting: 1981
Aantal leden: —
Boek: —
Brochure: —
Eigewicht: — gr.
Eieren/jr: —
Gewicht: — gr.
Kleurslagen Groot:
Kleurslagen Dwerg:
Geluid:

Noord-Hollands Hoen

Tot enkele decennia geleden sprak men over Noord-Hollandse Blauwe. Officieel noemen we het ras nu Noord-Holland Hoen. Het is een echt vleeshoen. De vertegenwoordigers van dit ras zijn zwaar gebouwd met een brede en diepe borst en romp.
Het ras kent één kleur en dat is koekoek. De kleur koekoek is een variant van zwart. Door erfelijke factoren ontstaan er lichtgrijze banden op de veren.
Aan het begin van de twintigste eeuw werden Mechelse Hoenders uit België geïmporteerd met als doel de kwaliteit van het aanwezige fokmateriaal te verbeteren en aan de vraag te kunnen voldoen. Later werden ook andere rassen ingekruist.
Men leverde dieren met een leeftijd van ongeveer twaalf weken en anderhalve kilo zwaar aan de handelaren die ze onder andere op de Amsterdamse markt verkochten.

Noord-Hollandse Hoenkriel

Noord-Hollands Hoen, koekoek Wyandottekriel, Niederrheinerkriel, koekoek Marankrielen, Sussexkrielen, Welsumerkrielen en Plymouth Rockkrielen leverden DNA bij de creatie van dit ras. De heren J.A.Peters en J.L. Meijer  rondden de vorming ongeveer 1980 af.